3D-printing bestaat al enkele jaren, maar de toepassing ervan in de bouwsector heeft net een nieuwe mijlpaal bereikt.
In de Belgische gemeente Westerlo, in de provincie Antwerpen, is een eendelig 3D-geprint huis gebouwd.
Een nieuwe mijlpaal voor 3D-gedrukte woningen
Het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, ook wel bekend als KAMP C, bouwde de twee verdiepingen tellende modelwoning, die een oppervlakte van bijna 970 vierkante meter beslaat.
De gebruikte betonprinter is tevens de grootste vaste betonprinter van Europa. Het hele drukproces werd gespreid over drie weken, maar kon in slechts twee dagen worden voltooid naarmate de druktechnologie vorderde.
Dit unieke huis zal dienen als een showcase van hoe 3D-printing technologie nieuwe hoogten heeft bereikt en hoe het nieuwe toepassingen vindt in de bouwsector. Naar verwachting zal het in september voor het publiek toegankelijk zijn.
Het doel van dit nieuwe project is om de overgang naar deze innovatieve technologie in Vlaanderen te versnellen.
3D-printing en de toekomst van de bouwsector in Vlaanderen
De bouwsector heeft veel belangstelling voor het toepassen van 3D-printing. Het printen van voorlopige woningen, complete appartementen, bruggen en zelfs hele wijken wordt in verschillende delen van Europa gepland.
Experts in deze industrie geloven dat 3D-printing hen kan helpen bij het overwinnen van uitdagingen, zoals de vermindering van het materiaal- en energieverbruik, de vermindering van de CO2-uitstoot en de afvalstroom, en de eeuwige vraag naar kwalitatief hoogwaardige en betaalbare woningen.
Dit type technologie is nog zeer nieuw in Vlaanderen en het is niet zeker of de lokale industrie het zal overnemen voor residentiële gebouwen en andere toepassingen, hoewel de Vlaamse industrie bekend staat om de circulaire, afvalarme bouwmethodes te omarmen.